Mielinės tešlos bandelės

Na ką, turime mielių, kurių galiojimas eina į pabaigą, taip pat yra pieno, miltų.... Tai kodėl gi nepadarius mielinių bandelių. Tai bus puikus dalykas ir į darbą , ir prie kavutės puodelio. Įdaras....bet koks, viskas priklauso nuo to ką rasite šaldytuve.


Tešla:
  • 100g.sviesto,
  • 100g. cukraus,
  • 300ml šilto pieno,
  • 25g.,šviežių mielių arba pusė pakelio sausų,
  • 2 kiaušiniai,
  • 500g. miltų,
Įdarui:
  • medaus ( jei neturite, keiskite į cukrų, o kadangi aš nebeturiu cukraus, tai naudoju medų :D ),
  • cinamono,
  • vanilės esencijos,
  • lašinukų,
  • pomidorų padažo,
  • svogūno.
Mieles ištriname su cukrumi, įpilame pašildyto pieno (arba vandens), suberiame 1/3 visų miltų ir užmaišome rūgščios grietinės tirštumo tešlą. Paviršių pabarstome miltais ir 1-3 valandas laikome šiltai.


Per tą laiką daugindamosi mielės išskiria anglies dvideginį, kuris išpurena tešlą. Kai anglies dvideginio išsiskiria daug, rūgimas sulėtėja ir tešla nustoja kilti.


Tuomet ją reikia minkyti, kad pašalintume susidariusių dujų perteklių ir į tešlą patektų daugiau deguonies, kuris skatintų mielių dauginimąsi.


Pradedame minkyti tešlą ją išplakdami ir gniaužydami tarp pirštų.


Suberiame persijotus miltus, druską, išplaktus kiaušinius.




Baigdami minkyti įmaišome ištirpintus arba išsuktus riebalus. Gerai išminkyta tešla nelimpa prie rankų ir prie indo šonų.


Per 2 valandas tešla pakyla antrą kartą. Jos paviršių galima aptepti riebalais, tuomet jis nedžiūsta.


Paruoštą tešlą iškočioti ~5 mm storio blynu, ant paviršiaus dėti idarą, užspausti kraštus ir dėti kepimo skardoje, siūle į apačią.


 Įdaras su medumi ir cinamonu: ištirpdyti medų, juo patepti tešlos blyną, užbarstyti cinamonu, ir susukti į tokį suktinuką, o tada supjaustyti.


Įdaras su lašinukais: smulkiai pjaustytą svogūną, pakepinam svieste, sudedam smulkiai supjaustytus lašinukus ir viską kartu pakepinam, pabarstom druskyte ir pipiriukais.


 20 min palikti, kad pakiltų, aptepti tirpintu sviestu ir kepti 15-20 min 200-220 temperatūroje.


Maždaug 10 min. iki kepimo pabaigos gaminius galima aptepti kiaušinio ar trynio plakiniu.






Nors mieliniai gaminiai pakyla jau įstatyti j orkaitę. Smulkius gaminius kepame 240-270° C temperatūroje, o didelius - 200- 250° C temperatūroje.


1 kg pyragas kepa apie 40-50 min., 1/2 kg - 25 min., 1 kg boba - 40 min., o riebios tešlos pyragas su sūrio mase - apie 1 val.


Pyragus iš formų galima išimti tik tada, kai jie ataušta!


• Kad bandelės būtų minkštos, į orkaitę galima įstatyti indą su vandeniu.


• Geresniems kepiniams patartina naudoti tik trynius.


• Kepant pyragus tešlos reikia dėti 1/2-1/3 formos tūrio.
 
P.S. super bandeles, ypač kol dar šiltos. niekada nemėgau bandelių su lašinukais, tačiau šios.... niam niam, aš ant jų dar užsišlakstau pomidorų padažiuko ar majonezo, kas pirmiau pasitaiko po ranka. Taip pat puikus derinys su sultiniu.
 
 









Šaltinis: http://virtuvesfeja.blogspot.com/2009/11/ivairios-mielines-teslos-bandeles.html

Bezė kremo piramidės su citrininiu kremu



Ilgai galvojau, ką čia sumasčius pagaminti gardaus , savaitės pradžios progai :). Senai knietėjo pagaminti morengus, bet po keletos nelabai vykusių baltymo plakimo procedūrų, nuleidau rankas ir supratau,kad tai ne man, kadangi plakti šluotele- per sunku, tai reikalauja iš tiesų daug pastangų, o virtuvinio kombaino, būdama tokia jauna, dar neužgyvenau,kartą buvau pačiupusi blenderį ir mėginusi juo atlikti šį darbą-nusivyliau: išplakė iki standžių putų, viskas lyg ir gerai, tačiau nuėmusi atsargiai šaukštų pastarųjų sluoksnį, pamačiau ,jog ant dugno dar skysto baltymo liko,kuris nė neketino išsiplakt, tad viskas, su morengais baigta amžiams....arba bent jau iki to laiko, kol įsigysiu virtuvinį šedevrą. O dabar atsiverčiam knygą ir ieškom, ko nors skaniai atrodančio... vartom, vartom....o.....radom, stai ir jie, knygos iliustracijoje ant servetėlės puikuojasi bezė kremo orinukai.. niam.... atsidarom šaldytuvą ir tikrinam ar visko yra, po nemažai laiko trukusių pasikuitinėjimų ir mano brangiausiojo vizito parduotuvėje pradedam gamybinį procesą.


Bezė masė:
  •  4 kiaušinių baltymų,
  •  250g. cukraus,
  •  15g. vanilinio cukraus.
Citrinų kremas:
  • 4 kiaušinių tryniai,
  • 100g. cukraus,
  • 2v.š. šviežiai spaustų citrinų sulčių,
  • pusės citrinos žievelės (tarkuotos),
  • 50g. sviesto arba margarino.
Pradedam nuo bezė: į puodą įsipilam vandens(nuo dugno apie 2-4 cm), leidžiam užvirti, į puodą įstatom jį uždengiantį dubenį, kuriame sumaišome baltymus, bei vanilinį ir paprastąjį cukrų.

Ant silpnos ugnies virti vandenį ir tuo pat metu plakti bezė tešlą, kol ji pasidarys vientisa ir bus galima padaryti smailias kepures( trunka nuo 5 iki 10 min.). Dubenį nukelti nuo puodo.

 Visą masę susidedame į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriumi isklotos skardos ,padarome apie 10 plokščių paplotėlių, galiausiai surangom vainikelius (nieko labai įmantraus, tiesiog galite daryti tokius pat plokščius arba su kokiu konditeriniu antgaliu sumeistrauti ka nors :) ). Jei lieka masės, galit pridaryti ir pavieniu orinukų.

Nustatom 100°C temperatūra ir džioviname, kiek pravertos orkaitės, vidurinėje dalyje, apie 45 min. Išimam ir leidžiam atvėsti.

Puode suplakite citrinų kremui kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę ir jos sultis.

Stipriai plakam, kol pasidaro kremo konsistensijos masė, sudedam sviestą ar margariną, maišant ištirpiname Pravėsusį kremą dedam į šaldytuvą.

Formuojam bokštelius: bezė plokščias paplotėlis, citrinų kremas, bezė kepurėlė.

Jei turite užsilikusio šokolado,jį galite ištirpdyti ir apšlakstyti pyragaičius, tai bus ne tik geras vaizdo pagyvinimas, bet ir malonus prieskonis mūsų skonio receptoriams.


P.S. kadangi norėjosi,kad mano bezė būtų spalvota, o konditerinių dažų neturiu ir niekur jų negaunu :/ , tai puikiu dažu tapo- "Yupi" (milteliai, iš kurių , užpylus vandeniu,pasidaro šioks toks, skoninėmis savybėmis nepasižymintis gėrimukas). Man šis pabandymas patiko, citrininis kremas čia puikiai įsipaišo, suteikdamas gaivumo skonį.  

Nugos krepšeliai su pistacijų kremu


4 krepšeliams reikės:



Tešlai:
  • apie 30g. migdolų,
  • 70g. cukraus,
  • 150g. miltų ( aš naudojau "Ekstra 405D).
  • 75g. margarino ar sviesto      
Kremui:


  • 100ml. pieno,
  • 1/2 kiaušinio,
  • 3v.š. cukraus,
  • 1/2v.š bulvių krakmolo,
  • 30g. pistacijų riešutų,
  • 100ml. grietinėlės.

 Stambiai supjaustyti migdolus, keptuvėje tirpinti cukrų, kol gražiai parus ir sudėti migdolus.


Visą šį greitai stingstantį reikaliuką supilti i šaltą skardelę ( aš naudojau plastmasinį indelį, kurį papildomai patepiau sviestu) ir dedam 15-20 min. į šaldytuvą.

Kai išimsime nugą, mums ją reikės sutrinti grūstuve arba virtuviniu kombainu ( deja , kai nei to, nei to neturi, tenka pasitelkti fantaziją: paimam peilį ir atsargiai pjaunam, neišsigąskit, ji labai kieta, tačiau nieko nėra neįmanomo. O tada belieka pasiimti plaktuką,mėsai mušti, ir su juo užbaigti visą smulkinimą.)


Sviestą išsukti su miltais, sudėti puse nugos ir išspausti tešlą į mažas metalines papločių formeles.


Dedam į skardą, nepamirštam suraižyti dugno ir kepam 200º C tempetaratūroje apie 10min. Iškepus, leidžiam ataušti, išimam iš formelių.


Gaminame kremą: puode sumaišyti pieną, kiaušinį, cukrų ir bulvių krakmolą. Maišant užvirinti.


Kremą atšaldyti.


Sumalam pistacijų riešutus, suplakam grietinėlę, kad gerai suputotų. pastaruosius 2 ingridientus sumaišome, ir atsargiai sudedam į krepšelius.


Ant viršaus suberti likusią nugą ( kadangi paragavus krepšelio nugos man ant viršaus berti nebesinorejo, šaldytuve radusi bananą ir kivių nutariau paekspermentuoti: bananai buvo smulkiai supjaustyti ir gražiai įbrukti į krema,o kiviai plonai supjaustyti buvo patalpinti ant viršaus).






P.S: bananas čia kuo puikiausiai derėjo, dar manau, kad tiktų ir vynuogės. Krepšeliai gavosi kiek kietoki, bet žinant jų sudėtį, klausimas "kodėl" kilti neturėtų. Kitą kartą vėl būtinai juos gaminsiu. Labai gaivu ir skanu....










Šaltinis "Ica forlagets stora kokbok"