Šokoladiniai debesys

"Karameliniai lizdai, pilni cukrinių kiaušinių kietais lukštais, kurių viršuje pergalingai tupi nusipenėjusi šokoladinė višta; eilėmis išsirikiavę margi zuikučiai, sunkūs nuo auksu spindinčių migdolų rengiasi sušokti į dėžes; lentynomis žygiuoja gyvūnai iš marcipano... Namai pilni vanilės esencijos, konjako, obuolių karamelės ir kartaus šokolado kvapų."
                                          Ištrauka iš knygos "Šokoladas"


Nusprendžiau sudalyvauti, mano senai stebimame "52 skanių savaičių" projekte, o kadangi tema tokia skani, atsispirti nebuvo galimybės...
Jau vien prisiminus kiek įvairiausių yra šokolado rūšių ir skonių, galva ima suktis, o ką jau bekalbėti apie tirpstančio šokolado kvapą....mmmm....
Tad siūlau Jum paragauti, nes mes jau išragavome....
  • 220g. konditerinio šokolado,
  • puse puodelio sviesto,
  • 6 dideli kiaušiniai,
  • puodelis cukraus,
  • puse a.š. vanilės ekstrakto.
Garų vonelėje ištirpdome šokoladą, labai svarbu tai padaryti tinkamai t.y. neperkaitinti, dažnai maišyti, neleisti kilti burbulams. Tiesiog tirpdyti jį tokioje temperatūroje, kurio apie 15 sekundžių galėtų išbūti jūsų pirštas.


Atskirame dubenyje sumaišyti 4 kiaušinio trynius ir 2 kiaušinius paprastus (su baltymu ir tryniu), supilti puse puodelio cukraus ir dar kartą gerai pamaišyti, supilame ją į jau ištirpdytą šokoladą. Išsukame.


Dar kitame dubenyje mikseriu iki standžių putų išplakti baltymus, po truputį vis įpilant likusį cukrų.


Šokolado ir kiaušinių masę sumaišome su trečdaliu baltymų putų.


Likusias putas suverčiame ant viršaus ir keletos šaukštų pasukimu, atsargiai putas įmaišome į tešlą. Tik nesumaišykit visų. Viršuje lai lieka šiokia tokia plutelė.


Pašaunam į įkaitintą iki 180 laips. temp. orkaitę ir kepame apie pusvalandį, vis įkišdami medinį ploną pagaliuką ir patikrindami ir dar neiškepe. Jei prie jo niekas nebelimpa, puiku!  Reiškias eksperimentas  baigtas.


Aš patiekiau juos su šokoladiniu padažu, šokolado drožlėmis ir savos gamybos ledais, kurie gana greitai tirpo, bet šis mažas nesklandumas netrukdė mėgautis minkštutėliu ir švelnučiu šokoladinio pyrago skoniu.


P.S: tikra šokoladinė savaitė.... Skanumėlis...
Tik mano klaida buvo, kad neleidau tinkamai atvėsti šiam skanėstui ir norėjau jį patiekti su ledais, todėl viso to pasekoj, susidūriau su labai trapiu viršum, bet paskui, jau jam atvėsus, viskas pjaustėsi labai gražiai, niekas netrupėjo.




2 Response to "Šokoladiniai debesys"

  1. Asta says:
    2010 m. gegužės 11 d. 20:48

    Noriu! O "pusė puodelio sviesto", tai čia kiek?

  2. Brigita says:
    2010 m. gegužės 12 d. 07:33

    Labutis Asta, visas puodelis pas mane 236ml. tai puse sio puoduko bus 118 :)

Rašyti komentarą