Bezė kremo piramidės su citrininiu kremu



Ilgai galvojau, ką čia sumasčius pagaminti gardaus , savaitės pradžios progai :). Senai knietėjo pagaminti morengus, bet po keletos nelabai vykusių baltymo plakimo procedūrų, nuleidau rankas ir supratau,kad tai ne man, kadangi plakti šluotele- per sunku, tai reikalauja iš tiesų daug pastangų, o virtuvinio kombaino, būdama tokia jauna, dar neužgyvenau,kartą buvau pačiupusi blenderį ir mėginusi juo atlikti šį darbą-nusivyliau: išplakė iki standžių putų, viskas lyg ir gerai, tačiau nuėmusi atsargiai šaukštų pastarųjų sluoksnį, pamačiau ,jog ant dugno dar skysto baltymo liko,kuris nė neketino išsiplakt, tad viskas, su morengais baigta amžiams....arba bent jau iki to laiko, kol įsigysiu virtuvinį šedevrą. O dabar atsiverčiam knygą ir ieškom, ko nors skaniai atrodančio... vartom, vartom....o.....radom, stai ir jie, knygos iliustracijoje ant servetėlės puikuojasi bezė kremo orinukai.. niam.... atsidarom šaldytuvą ir tikrinam ar visko yra, po nemažai laiko trukusių pasikuitinėjimų ir mano brangiausiojo vizito parduotuvėje pradedam gamybinį procesą.


Bezė masė:
  •  4 kiaušinių baltymų,
  •  250g. cukraus,
  •  15g. vanilinio cukraus.
Citrinų kremas:
  • 4 kiaušinių tryniai,
  • 100g. cukraus,
  • 2v.š. šviežiai spaustų citrinų sulčių,
  • pusės citrinos žievelės (tarkuotos),
  • 50g. sviesto arba margarino.
Pradedam nuo bezė: į puodą įsipilam vandens(nuo dugno apie 2-4 cm), leidžiam užvirti, į puodą įstatom jį uždengiantį dubenį, kuriame sumaišome baltymus, bei vanilinį ir paprastąjį cukrų.

Ant silpnos ugnies virti vandenį ir tuo pat metu plakti bezė tešlą, kol ji pasidarys vientisa ir bus galima padaryti smailias kepures( trunka nuo 5 iki 10 min.). Dubenį nukelti nuo puodo.

 Visą masę susidedame į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriumi isklotos skardos ,padarome apie 10 plokščių paplotėlių, galiausiai surangom vainikelius (nieko labai įmantraus, tiesiog galite daryti tokius pat plokščius arba su kokiu konditeriniu antgaliu sumeistrauti ka nors :) ). Jei lieka masės, galit pridaryti ir pavieniu orinukų.

Nustatom 100°C temperatūra ir džioviname, kiek pravertos orkaitės, vidurinėje dalyje, apie 45 min. Išimam ir leidžiam atvėsti.

Puode suplakite citrinų kremui kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę ir jos sultis.

Stipriai plakam, kol pasidaro kremo konsistensijos masė, sudedam sviestą ar margariną, maišant ištirpiname Pravėsusį kremą dedam į šaldytuvą.

Formuojam bokštelius: bezė plokščias paplotėlis, citrinų kremas, bezė kepurėlė.

Jei turite užsilikusio šokolado,jį galite ištirpdyti ir apšlakstyti pyragaičius, tai bus ne tik geras vaizdo pagyvinimas, bet ir malonus prieskonis mūsų skonio receptoriams.


P.S. kadangi norėjosi,kad mano bezė būtų spalvota, o konditerinių dažų neturiu ir niekur jų negaunu :/ , tai puikiu dažu tapo- "Yupi" (milteliai, iš kurių , užpylus vandeniu,pasidaro šioks toks, skoninėmis savybėmis nepasižymintis gėrimukas). Man šis pabandymas patiko, citrininis kremas čia puikiai įsipaišo, suteikdamas gaivumo skonį.  

3 Response to "Bezė kremo piramidės su citrininiu kremu"

  1. Unknown says:
    2010 m. balandžio 11 d. 00:42

    mmm, morengai :) O kodėl juos reikia plakti karštoje vonelėje? Kas nuo to keičiasi? Aš baltymus kaip tik plaku šaltus, šaltame dubenėlyje - susiplaka kone žaibiškai (nu, sąlyginai žaibiškai).

  2. Pončka says:
    2010 m. balandžio 11 d. 01:33

    Labai gražiai atrodo. Tik vistiek nesuprantu- juk bezė irgi reikia ne ką mažiau plakti tuos baltymus nei morenguose. Ar ne? :)

  3. Brigita says:
    2010 m. balandžio 11 d. 18:15

    Laba diena,

    Pončka:
    Ačiū už pagyrimą. Taip, juos irgi reikia plakti, aš plakiau rankomis, naudojau šluotelę ir viso sugaišau apie 5 min. :)

    Laima:
    Čia labai daug variacijų, galima šaltus plakt, arbar daryt kaip aš- ant garų vonelės. O keistis tai niekas nesikeičiau, tik manau,kad greičiau įvyksta baltymo denatūracija , kai viskas vyksta šiltai. O tu mikseriu ar šluotele plaki? Nes as plakiau pastaraja.

Rašyti komentarą