Mielinės tešlos bandelės

Na ką, turime mielių, kurių galiojimas eina į pabaigą, taip pat yra pieno, miltų.... Tai kodėl gi nepadarius mielinių bandelių. Tai bus puikus dalykas ir į darbą , ir prie kavutės puodelio. Įdaras....bet koks, viskas priklauso nuo to ką rasite šaldytuve.


Tešla:
  • 100g.sviesto,
  • 100g. cukraus,
  • 300ml šilto pieno,
  • 25g.,šviežių mielių arba pusė pakelio sausų,
  • 2 kiaušiniai,
  • 500g. miltų,
Įdarui:
  • medaus ( jei neturite, keiskite į cukrų, o kadangi aš nebeturiu cukraus, tai naudoju medų :D ),
  • cinamono,
  • vanilės esencijos,
  • lašinukų,
  • pomidorų padažo,
  • svogūno.
Mieles ištriname su cukrumi, įpilame pašildyto pieno (arba vandens), suberiame 1/3 visų miltų ir užmaišome rūgščios grietinės tirštumo tešlą. Paviršių pabarstome miltais ir 1-3 valandas laikome šiltai.


Per tą laiką daugindamosi mielės išskiria anglies dvideginį, kuris išpurena tešlą. Kai anglies dvideginio išsiskiria daug, rūgimas sulėtėja ir tešla nustoja kilti.


Tuomet ją reikia minkyti, kad pašalintume susidariusių dujų perteklių ir į tešlą patektų daugiau deguonies, kuris skatintų mielių dauginimąsi.


Pradedame minkyti tešlą ją išplakdami ir gniaužydami tarp pirštų.


Suberiame persijotus miltus, druską, išplaktus kiaušinius.




Baigdami minkyti įmaišome ištirpintus arba išsuktus riebalus. Gerai išminkyta tešla nelimpa prie rankų ir prie indo šonų.


Per 2 valandas tešla pakyla antrą kartą. Jos paviršių galima aptepti riebalais, tuomet jis nedžiūsta.


Paruoštą tešlą iškočioti ~5 mm storio blynu, ant paviršiaus dėti idarą, užspausti kraštus ir dėti kepimo skardoje, siūle į apačią.


 Įdaras su medumi ir cinamonu: ištirpdyti medų, juo patepti tešlos blyną, užbarstyti cinamonu, ir susukti į tokį suktinuką, o tada supjaustyti.


Įdaras su lašinukais: smulkiai pjaustytą svogūną, pakepinam svieste, sudedam smulkiai supjaustytus lašinukus ir viską kartu pakepinam, pabarstom druskyte ir pipiriukais.


 20 min palikti, kad pakiltų, aptepti tirpintu sviestu ir kepti 15-20 min 200-220 temperatūroje.


Maždaug 10 min. iki kepimo pabaigos gaminius galima aptepti kiaušinio ar trynio plakiniu.






Nors mieliniai gaminiai pakyla jau įstatyti j orkaitę. Smulkius gaminius kepame 240-270° C temperatūroje, o didelius - 200- 250° C temperatūroje.


1 kg pyragas kepa apie 40-50 min., 1/2 kg - 25 min., 1 kg boba - 40 min., o riebios tešlos pyragas su sūrio mase - apie 1 val.


Pyragus iš formų galima išimti tik tada, kai jie ataušta!


• Kad bandelės būtų minkštos, į orkaitę galima įstatyti indą su vandeniu.


• Geresniems kepiniams patartina naudoti tik trynius.


• Kepant pyragus tešlos reikia dėti 1/2-1/3 formos tūrio.
 
P.S. super bandeles, ypač kol dar šiltos. niekada nemėgau bandelių su lašinukais, tačiau šios.... niam niam, aš ant jų dar užsišlakstau pomidorų padažiuko ar majonezo, kas pirmiau pasitaiko po ranka. Taip pat puikus derinys su sultiniu.
 
 









Šaltinis: http://virtuvesfeja.blogspot.com/2009/11/ivairios-mielines-teslos-bandeles.html

2 Response to "Mielinės tešlos bandelės"

  1. Eglė says:
    2010 m. gegužės 3 d. 23:33
    Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
  2. Brigita says:
    2010 m. gegužės 4 d. 13:15
    Autorius pašalino šį komentarą.

Rašyti komentarą