Morenginis citrinų pyragas


Šis desertas man iš karto primena vasarą, net negaliu pasakyti kodėl.. Juk citrinų visais metų laikais galima nusipirkti,o ir kiaušiniai nesezoniniai. Bet tas pyrago saldus rugštumas.. jis dieviškas.. Jo nei per daug, nei per mažai, pats aukso viduriukas. Dar vienas geras dalykas, trumpa gamyba, puošnumas, nes gražiai parudaves morengų viršus, pyrago skerspjuvyje nuliesia laiptukus žemyn į baltas ir minkštas morengų putas, dar žemiau išdidžiai stūkso didžiausias kaltininkas- įdaras, kuris švelnus ir maloniai nuslysta gomuriu žemyn, galiausiai trapus, bet ne per daug, kiek salstelėjęs- padas...Receptas iš "Pragaro virtuves", su mano šiokiais, tokiais pakitimais.

Vaišinkitės!

Tešlai:
  • 175g. miltų,
  • 100g. kepinių margarino arba sviesto,
  • 2 v.š. cukraus pudros,
  • 1 kiaušinio trynys,
  • 1 v.š. džiuvelėsių
  • 1 v.š. virinto vandens.
Įdaras:
  • 400g. sutirštinto pieno gaminio,
  • 1 citrinos žievelės (tarkuotos),
  • 3 didelių citrinų sultys,
  • 3 kiaušinio tryniai,
  • 1 v.š. kukurūzų krakmolo,
  •  vanilės ekstraktu(nebūtina) (dar paprasčiau pakeisti vaniliniu cukrum).
Topping'as:
  • 4 kiaušinių baltymai,
  • 4 v.š. rudojo cukraus (taip pat galime jį pakeisti ir paprastu).

Sumaišome tešlą: pirmiausia maišome sausus produktud, paskui įpilame vandenį, įmušame trynį, dedame kubeliais pjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišome iki vienitos, tolygios masės. Šaldome šaldytume iki 30min.

Per tą laiką pasigaminame įdarą: sutirštintą pieną sumaišome su tryniais, sultimis ir tarkuota žievele, įpilame vanilės ekstrakto. Viską gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų.

Įkaitiname orkaitę iki 180 laips.temp.

Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiojame ,iš abiejų pusių uždengta kepimo popieriumi. Dedame ant kepimo skardos, kuri turi būti suvildyta trupučiu vandens ir pabarstyta džiuvesėliais. Tešlą prispaudome, jei vietomis ir įplyšo, tai tikrai ne bėda, suspaudykite pirštais ir bėdos kaip nebūta.

Tešlą subadome šakute, uždengiame kepimo popieriumi ir ant viršaus pilame kruopų ar kokių monetų ir kepame apie 15min.

Plakame viršutinį pyrago sluoksnį- morengą. Geriausia tai atlikti pasitelkiant plaktuvą, nes rankiniu būdu ir ranka pavargs, ir gaminimo laikas užsitęs. Nepamirštam, kad plakant baltymus induose negali būti nei lašelio riebalų (metas gerai pramazgoti indus :D ), bei pačiuose baltymuose negali bųti trynio, atskiriame juos rūpestingai.

Praėjus nustatytam laikui, nuo pyrago pagrindo pašaliname kepimo popieriumi su kruopomis ar monetomis, užpildome įdaru,o ant viršaus šaukštu dedame morengus, šaukšto galu formuojame bandeles, taip sulygintami standžius baltymus.

Kepame dar 15-20min. 180 laips.temp.

Ir štai ką gavome- torte di limone


8 Response to "Morenginis citrinų pyragas"

  1. Simona says:
    2010 m. birželio 7 d. 22:51

    o sutirstintas pienas cia saldintas turetu but? :)

  2. Brigita says:
    2010 m. birželio 8 d. 08:32

    Simona, visai pamiršau paminėti, taip, jis turi būti saldintas

  3. Indrė says:
    2010 m. birželio 15 d. 16:15

    Šaunumėlis! Vienas iš mano mylimiausių. Ir niekaip nesuprant, kaip ten tiems kitiems blogeriams nesigavo pagal pragaro virtuvėje esantį receptą...

  4. Brigita says:
    2010 m. birželio 15 d. 18:36

    uoj.... net nezinau... as cia savaip dar pakoregavau, tai gal tas itakos turejo,idomu kas jiem butent nesigavo?

  5. Žiupsnelis Druskos says:
    2010 m. birželio 16 d. 00:09

    Na ką. Džiaugiuosi, kad patiko :)

  6. Brigita says:
    2010 m. birželio 16 d. 08:28

    :) smadi tavo loterija tinklarastyje paskelbta! Norejau ir as sudalyvaut, bet..

  7. Indrė says:
    2010 m. birželio 20 d. 23:45

    Kiek skaičiau tai visiems nesukepa tas vidurinis citrinų ir kondensuoto sluoksnis...

  8. Brigita says:
    2010 m. birželio 21 d. 01:06

    jis isbega,ar kaip? nes as dejau daugiau kukuruzu krakmolo, tad man viskas gavosi gerai :) o tu bandei ji?

Rašyti komentarą