Didžioji abrikosų tartelė


 Trapus paplotėlis, su pertrinta ir vanile pagardinta varške, ant kurios švelniai vienas šalia kito glaudžiasi abrikosų riekelės.. Kas gali būti geriau prie kartšo puodelio kavos ar arbatos....


Tešlai:


  • 2 nepilnos stiklinės miltų,
  • 100g. cukraus,
  • 3-4 v.š. vandens.
Užpildas:
  • 2 pakeliai varškės,
  • 1/2 arb.š. vanilės esensijos,
  • 1/2 citrinos žievelės,
  • 6 v.š. cukraus,
  • kiaušinis.
Viršus:
  • 1.5 skardinės koncervuotų abrikosų,
  • 5. v.š abrikosų sirupo


Pasiruošiame tešlą: tiesiog visus jai skirtus produktus sumaišome, suformuojame rutulį, apvyniojam plėvele ir palakome šaldytuve iki 30min. Paskui, ją iškočiojam (geriausia kočioti ant kepimo popieriaus) ir uždengiam formą, išlyginam kraštus.


Įdaras: du kartus pertriname varškę, sumaišome cu cukrumi,kiaušiniu, citrinos žievele ir vanilės esensija.


Užpildome formą, kuri jau turi būti išklota tešlą, įdaru.


Ant viršaus gražiai dėliojame abrikosų riekeles, viską sulaistome sirupu ir dedame į įkaitintą  iki 180 laips. temp. orkaitę. ir kepame 30 min.


Įdarytos cukinijos



Vasaros sezonas atidarytas!!!

Ką tai galėtų reikšti? Ogi tai, kad į mūsų virtuvę beldžiasi daržovės... šviežios, kvapnios ir nepakartojamai skanios... Šį kartą, mano virtuvėje, viskas lietuviška(kalbu abstrakčiai :) baklažanas ir pomidoras vargu ar į tą skiltį patenka), pirkta ne iš didžiųjų prekybos tinklų, o iš įvairių močiučių.. Tikiuosi greitai bus ant stalo patiekti ir savų užaugintų daržovių... Laukiu nesulaukiu !!!
  • 2 nedidelės cukinijos,
  • ketvirtadalis baklažano,
  • 200g. faršo,
  • druskos,
  • pipirų,
  • sūrio (pagal skonį),
  • džiovintos paprikos (nebūtina),
  • virta morka,
  • kiaušinis.
Na ką... visų pirma nuploviau cukinijas, jas perpjoviau ir su šaukštu išskobiau. Tačiau darykime tai saikingai, nereikia per daug išimti viso minkštimo, nes liks tik žievelė. Tada jas pasudžiau.


Faršą sumaišiau su pipirais, druska, cukinijos minkštimu, virta morka ir kiaušiniu.


Šį įdarą šaukštu sudėjau ant skobtų cukinijų ir pašoviau į orkaitę. Kepiau 180 laips.temp. apie 35min. tada uzbarsčiau sūrio ir dar palikau orkaitėje, kad spėtų išsilydyti.


Per tą laiką baklažaną susipjausčiau kubeliais, juos padruskinau, papipirinau ir apkepiau su mažu gabalėliu sviesto.


Sūriui išsilydžius apibarsčiau cukinijas džiovintom paprikom ir patiekiau su salotom.(Manau joms, didelės fantazijos nereikia : salota, pimidoras, agurkas, ridikėlis, šlakelis alyvuogių aliejaus ir vuolia...




Orkaitėje kepti varškėčiai


Prisimenanu vaikystę... ant stalo garuojančius katik ištrauktus iš orkaitės varškėčius... patiektus su obuolių uogiene...kas gali būti skaniau? Niekas, už pusryčiams pateiktus varškėčius.
  • 3 pakeliai varškės (9proc.),
  • 3 kiaušiniai,
  • 6 v.š. cukraus,
  • 250g. miltų,
  • 100g. grietinės,
  • truputį cinamono.
Varškę išsukti su cukrumi, miltais ir dviem kiaušiniais ir vienu baltymu.


Suformuoti rutuliukus ir iš jų padaryti dubenėlius, į kuriuos bus pilamas įdaras.


Įdaras: trynį sumaišyti su grietine ir cinamonu. Norint valgyti kiek saldžiau , tada siūlyčiau į įdarą papildomai įberti cukraus.


Paruoštus dubenėlius sudėti į kepimo popieriumi išklotą formą, supilstyti įdarą ir kepti orkaitėje 200 laips.temp. apie 30min.


Skanaus...

Recepto pagrindas čia - Sonatinos receptai


Gaivios bulvių salotos


Matyt man galėtų duoti valgyti tik bulves... Oi, aš jas kaip mėstu.. Visokias: virtas, keptas, troškintas.. Skanumėlis.. O bulvinių salotų megėjams siūlau paragauti šių salotų:


  • 4-5 virtos bulvės,
  • laiškinių svogūnų (pagal skonį),
  • krapų.
Padažui:
  • indelis natūralaus jogurto,
  • 100 ml. jogutinės arba kokios kitos neriebios grietinės,
  • druskos,
  • maltų juodųjų pipirų,
  • 2 marinuoti agurkai.
Virtas bulves supjaustome griežinėliais, susmulkiname laiškinius svogūnus.


Jogurtą sumaišome su grietine, įberiame druskos, juodųjų pipirų, kubeliais supjaustytus agurkus ir viską išmaišome.


Dubenyje ar lėkštėje geriausia būtų sluoksniuoti: bulvės, padažas bei krapai su svogūnais.


P.S. puikiai tinka su rukyta skumbre.


Oto maltiniai




Patiekaliukas pagamintas prieš amžius amžinuosius, tiesiog vis neprisiruošiau jo įkelti arba tiesiog tam laiko nėra... Galėtu paroje būti ne 24 o, kokios 32 val. :)) Iš kurių 8 praleistume darbe ar paskaitose, o visa kita būtų skirta tik mums, mums ir dar kartą mums... :)
Pratesiant mintį apie šiuos maltinius, man didžiausią įspūdį paliko  padažas... Jis toks hm.. nei saldus, nei kartus.. bet čia puikiai derantis.. Manau ,kad ota būtų galima paleisti ir kita žuvimi, skonio tikrai nesugadintų.

Žuviai paruošti:
  • 400g. Oto gabaliukų,
  • 200ml. vandens,
  • lauro lapelis,
  • svogūnas,
  • puse arb.š. čiobrelių,
  • 2 šakelės petražolių,
  • 2-3vnt. juodųkų pipirų,
  • druskos,
  • 50ml. sauso balto vyno.
Padažas:
  • puse v.š. sviesto ar margarino,
  • puse v.š. kvietinių miltų,
  • 100ml. grietinėlės ( 35% riebumo),
  • 100ml. žuvies sultinio,'
  • v.š. prancūziškų garstyčių,
  • druskos,
  • juodųjų pipirų.
Papuošimas
  • 2 virti kiaušinio tryniai,
  • krapai arba petražolės.
Garnyras:
  • virtos bulvės


Žuvį supjaustyti gabalėliais.


Puode užvirti vandenį su lauro lapu ir pjaustytu svogūnu, čiobreliais, petražolėmis, juodaisiais pipirais, druska ir vynu.


Sudėti žuvį ir virti apie 7min. ant silpnos ugnies.


Išimame žuvį, nukošiame padažui skirtą sultinį. Puode ištirpinti padažui skirtą sviestą, suberti miltus, maišant supilti grietinėlę ir žuvies sultinį. Virti iki 10min. kartais pamaišant.


Įmaišyti garstyčias, pagardinti druska ir pipirais.

Sudėti žuvį į formelę ir užpilti padažu.

Nustatyti 220laips. temp. ir kepti apie 10-15min.

Patiekti su užtrupintu kiaušinio tryniu ir smulkintais krapais ar petražolėmis bei virtomis bulvėmis.




Baltojo šokolado ir abrikosų sausainukai






Kartais man kyla minčių... Ar būti geru virėju būtina baigti kažką, kas kainuoja nežmoniškus pinigus, o gal tereikia noro ir kalno knygų galbūt... Bet manau visų pirma reikia tikslo, gabumų, nepaliaujamo noro tobulėti... O Jūs kada nors bandėte "įsiklausyti" į savo skonių receptorius??? O gal tik skirstot maistą į: skanų, valgomą ir neskanų??? Turiu prisipažinti, kad ir aš taip darydavau, skanų maistą kone pasigrūsdama kemši, nesvarbu ,kad burna jau pilna... O pagaliau , kai valgiau vieną desertą...įsiklausiau, pajutau neįtikėtiną jausmą... Tada gomurį kuteno švelnus gvazdikėlio skonis, o liežuvis salo nuo cukraus pudros, grietinėlės.. Kone kiekvieną sudedamąją dalį atpažinau...O kas toliau?? Va kur klausimas... Toliau reikia nestovėti vietoje,o eiti pirmyn.. Aš tą stengsiuosi labai kruopščiai daryti besimokydama šios specialybės...
O kol kas Jums siūlau paragauti baltojo šokolado ir abrikosų sausainukų:


  • 100g. sviesto ar margarino (mano nuolat naudojamas "Vilniaus kepiniams"),
  • 50g. cukraus pudros ( tie,kas mėgsta saldžiau gali dėti ir visus 70g.),
  • 100g. natūralaus lydyto sūrelio,
  • 70g. miltų,
  • 50g. džiovintų abrikosų,
  • 50-60g. balto šokolado (kadangi spintelėje tebuvo "Kalev" firmos baltasis šokoladas su sausainukais ir em...nepamenu braškėm arba vyšnio, tai puikiai tiko ir jis".
Įkaitiname orkaitę iki 180 laips., kol kaista, daromės tešlą.


Dubenyje el.plakikliu išsukame svietą ir lydytą sūrelį, beriame cukraus pudra ir vėl maišome, tada miltus ir... maišome..


Nuplauname ir nusausiname džiovintus abrikosus. Supjaustome juos kubelias ir sudedame į paruoštą tešlą.


Šokoladą sutarkuojame arba labai smulkiai supjaustome ir taip pat sudedame į tą patį dubenį.


Viską dar kartą gerai išmaišome.


Skardoje patiesiame kepimo popierių, šlapiu šaukštu dėliojame masę ir kepame apie 15min. ,kol gražiai parunda.




Šokoladiniai debesys

"Karameliniai lizdai, pilni cukrinių kiaušinių kietais lukštais, kurių viršuje pergalingai tupi nusipenėjusi šokoladinė višta; eilėmis išsirikiavę margi zuikučiai, sunkūs nuo auksu spindinčių migdolų rengiasi sušokti į dėžes; lentynomis žygiuoja gyvūnai iš marcipano... Namai pilni vanilės esencijos, konjako, obuolių karamelės ir kartaus šokolado kvapų."
                                          Ištrauka iš knygos "Šokoladas"


Nusprendžiau sudalyvauti, mano senai stebimame "52 skanių savaičių" projekte, o kadangi tema tokia skani, atsispirti nebuvo galimybės...
Jau vien prisiminus kiek įvairiausių yra šokolado rūšių ir skonių, galva ima suktis, o ką jau bekalbėti apie tirpstančio šokolado kvapą....mmmm....
Tad siūlau Jum paragauti, nes mes jau išragavome....
  • 220g. konditerinio šokolado,
  • puse puodelio sviesto,
  • 6 dideli kiaušiniai,
  • puodelis cukraus,
  • puse a.š. vanilės ekstrakto.
Garų vonelėje ištirpdome šokoladą, labai svarbu tai padaryti tinkamai t.y. neperkaitinti, dažnai maišyti, neleisti kilti burbulams. Tiesiog tirpdyti jį tokioje temperatūroje, kurio apie 15 sekundžių galėtų išbūti jūsų pirštas.


Atskirame dubenyje sumaišyti 4 kiaušinio trynius ir 2 kiaušinius paprastus (su baltymu ir tryniu), supilti puse puodelio cukraus ir dar kartą gerai pamaišyti, supilame ją į jau ištirpdytą šokoladą. Išsukame.


Dar kitame dubenyje mikseriu iki standžių putų išplakti baltymus, po truputį vis įpilant likusį cukrų.


Šokolado ir kiaušinių masę sumaišome su trečdaliu baltymų putų.


Likusias putas suverčiame ant viršaus ir keletos šaukštų pasukimu, atsargiai putas įmaišome į tešlą. Tik nesumaišykit visų. Viršuje lai lieka šiokia tokia plutelė.


Pašaunam į įkaitintą iki 180 laips. temp. orkaitę ir kepame apie pusvalandį, vis įkišdami medinį ploną pagaliuką ir patikrindami ir dar neiškepe. Jei prie jo niekas nebelimpa, puiku!  Reiškias eksperimentas  baigtas.


Aš patiekiau juos su šokoladiniu padažu, šokolado drožlėmis ir savos gamybos ledais, kurie gana greitai tirpo, bet šis mažas nesklandumas netrukdė mėgautis minkštutėliu ir švelnučiu šokoladinio pyrago skoniu.


P.S: tikra šokoladinė savaitė.... Skanumėlis...
Tik mano klaida buvo, kad neleidau tinkamai atvėsti šiam skanėstui ir norėjau jį patiekti su ledais, todėl viso to pasekoj, susidūriau su labai trapiu viršum, bet paskui, jau jam atvėsus, viskas pjaustėsi labai gražiai, niekas netrupėjo.